Google Page Insights

Kao što smo prije naveli Google Page Insights je jedan od najmočnijih alata za analizu web projekata ( web stranica ili web aplikacija) koji nam sa velikom preciznošću daje detaljni rezultat o tome koliko je naš web projekt optimiziran. U usporedbi s GTmetix-om Google Page Insights je oštriji u samoj analizi. Neki web developeri prefeririaju GTmetrix više od GPI-a što je njihovo puno pravo, ali s obzirom da je Google najpoznatiji i najupotrebljiviji  internetski pretraživač prema brojnim statistikama nekako je najpametnije ‘slušati’ ono što nam govori njegov alata.

U ovom blog postu ćemo se baviti samom analizom naše blog stranice : blog.simple-code.hr te ćemo u kratkim crtama opisati u čemu je zapravo poanta alata Google Page Insighta.

Prvi korak nam je da otvorimo link: Google Page Insights te u polje za unos unesemo web stranicu/web aplikaciju koju želimo analizirati.  Kada u polje upišemo  blog.simple-code.hr  i kada google odradi analizu dobijem pomalo razočaravajući rezultati koji nam prvo padne u oko.  I sad bi se mnogi mogli pitati kako rezultat ( primjetite stavku menija MOBILE ) koji prikazuje brzinu loadanja stranice na mobilnim uređajima koji je 75/100 može biti razočaravajući???  Jednostavno, primjetite kako  naša web stranica sadrži ‘gomilu’ teksta i samo jednu  sliku, što nije puno različitih multimedijalnih elementata na stranici i trebali bi očekivati minimalnu ocjenu 90/100 jer više različitih multimedijalnih elemenata zahtjeva više vremene potrebnog za njihovu pravilnu optimizaciju, što neka poduzeća masovno zanemaruju i isporučuju web stranice koje su NEOPTIMIZIRANE!

Ovako izgleda rezultat neoptmizirane web stranice : Simple Code | Blog

neoptimizirani web

No, Google je dovoljno ‘dobar i pametan’ da nam savjetuje što bi mogli popraviti na našoj web stranici kako bi ona bila OPTIMIZIRANA i kako bi joj samo indeksiranje(SEO) bio zadovoljavajuć. Dakle, ovo je popis elemenata koje moramo ‘popraviti’:

  1. Eliminate render-blocking JavaScript and CSS in above-the-fold content
  2. Leverage browser caching

  3. Optimize images

  4. Minify JavaScript

  5. Minify HTML

  6. Reduce server response time

Primjetite da ukoliko kliknete na ‘Prikaži kako poraviti’ ili na engleskom ‘Show how to fix’ dobijete detaljan opis svega onogo što je potrebno učiniti da vaš web projekt bude OPTMIZIRAN.  Ukoliko imate dovoljno dobar skillset odnosno količinu znanja i iskustva da ovo napravite sami slobodno krenite sa optimizacijom , ali topli savjet je da ukoliko neznate kako web funkcionira i što je na koncu konca HTML, CSS, JS onda je bolje da to prepustite stručnom osoblju da Vaš web projekt učini OPTIMIZIRANIM i dostupnim ciljanoj publici !

U sljedećem postu ćemo pokazati kako izgleda optmizirani web projekt : Simple Code | Blog  te nešto malo više reći o GTmetrix alatu.